Jó tudni

 

Beutazási és tartózkodási feltételek Kínába:

Magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok Kínába csak a tartózkodási célnak megfelelő vízum birtokában léphetnek be. (Hongkong és Makaó területén – külön megállapodás alapján – a magyar állampolgárok 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak.) A vízumigénylés pontos feltételeiről a budapesti kínai nagykövetség ad részletes felvilágosítást. Az engedélyezett beutazási céllal megegyező tartózkodás tényét, a vízum érvényességét a kínai hatóságok többször is ellenőrizhetik a tartózkodás idején, pl. szállodai bejelentkezéskor. A szállást adó magánszemélynek 24, a kereskedelmi szálláshelynek 72 órán belül be kell jelentenie a külföldit a helyi rendőrségen. A túltartózkodást az idegenrendészeti szervek szigorúan ellenőrzik, azt pénzbüntetéssel sújtják, amelynek megfizetéséig a külföldi az országot nem hagyhatja el, és akár idegenrendészeti őrizetbe kerülhet. Külföldiek csak érvényes útlevél birtokában utazhatnak belföldi vonat- és repülőjáratokon.

Tizenegy (11) kínai nagyvárosban élni lehet a 72 órás vízummentes tranzitálási lehetőséggel: (angol írásmód szerint) Beijing, Shanghai, Guangzhou, Chengdu, Chongqing, Shenyang, Kunming, Dalian, Guilin, Hangzhou, Xi'an. A szabályozás értelmében meghatározott országok, köztük Magyarország állampolgárai – amennyiben érvényes úti okmánnyal, a továbbutazást biztosító repülőjeggyel és indokolt esetben a célországba szóló érvényes vízummal rendelkeznek – legfeljebb 72 órás időtartamra kínai vízum nélkül tartózkodhatnak az adott terület közigazgatási határán belül (a Nagy Fal valamennyi, Pekinghez közel eső és népszerű turistacélpontot jelentő szakasza – pl. Badaling, Mutianyu, Simatai – a főváros közigazgatási határain belül található). Fontos feltétel továbbá, hogy a kiindulási ország és a továbbutazás célországa nem lehet azonos, illetve, hogy a Kínába történő be- és kilépés csak ugyanazon a repülőtéren lehetséges.

A hongkongi idegenrendészeti szervek megszüntették a be- és kilépő pecsétek elhelyezését a külföldiek útlevelébe. A belépő külföldi két részből álló, az adatait tartalmazó nyomtatványt kap, amelynek „departure card” részét a hongkongi tartózkodás idején meg kell őrizni, és kilépéskor leadni az útlevél ellenőrzését végző tisztviselőnek.

Ugyanakkor továbbra is hatályban van az a rendszer, amely szerint Hongkong és Makaó különleges igazgatású övezetei önálló idegenrendészeti egységek. Azok a vízumkötelezett külföldi állampolgárok, akik kínai tartózkodásuk idején Hongkongba vagy Makaóra látogatnak, csak kétszeri (vagy többszöri) beutazásra jogosító vízummal térhetnek vissza a szárazföldi Kínába (Mainland China). A kétszeri/többszöri belépésre jogosító vízumot célszerű a budapesti kínai nagykövetségen beszerezni, vagy szükség esetén ilyen vízum Hongkongban kérelmezhető.

Consular Department Office of the Commissioner for Foreign Affairs of the PRC
Chinese Visa Office
7th Floor, Lower Block, China Resources Building
26 Harbour Road, Wanchai, Hong Kong
Tel: 3413-2424 
Website:
www.fmcoprc.gov.hk/eng/
Opening hours: 9am-12pm then 2-5pm on Weekdays.