Az ókori selyemúton

Kína > Szecsuan > Ürümcsi

Az ókori selyemúton a Taklamakán sivatagon keresztül

Szállás típusaSzálloda ***

EllátásFélpanzió

Utazás módjaRepülő

Már4.500 USD / fő-től

 

22 napos körutazás a Takla Makán sivatagon keresztül 

 

 AZ ÓKORI SELYEMÚT

 

Útvonal:  Peking  -  Ürümcsi - Korla - Kuqa - Aksu - Kashgar - Kotan - Minfeng - Korla - Turfán -  Dunhuang  - Hszian  -  Sanghai

 

Tervezett dátum:  2018. április 7 – 28.

 

 

1. nap  Érkezés – Peking

Érkezés a pekingi repülőtérre, csomagok átvétele. Találkozás a helyi idegenvezetővel, majd transzfer a szállodába. A nap hátralévő részében szabadidő, pihenés. Éjszaka Pekingben.
 

2. nap  Peking (R/ E)

Reggeli után a pekingi városnézést a Tienanmen téren kezdjük, majd a Tiltott város meglátogatása következik. A hatalmas területen elhelyezkedő császári palota hatalmas termei méltán vívják ki a látogatók csodálatát.

Ebéd egy hagyományos kínai étteremben, ahol megismerhetik az autentikus kínai konyhát. 

Délután meglátogatjuk Peking jelképét, az Ég temploma épületegyüttesét, amely az égi hatalommal való kapcsolat megteremtésére épült. A császár évente kétszer járt benne, a téli napforduló idején imát mondott az ősöknek a bőséges termés reményében, illetve év végén visszajött hálát adni érte. Éjszaka Pekingben.

 

3. nap Peking (R)

Reggeli után a Peking határában található Badaling Nagy Fal meglátogatása következik. Ez a Kínai Nagy Fal talán legismertebb szakasza, és a 22 napos túránk egyik legnagyobb élménye lesz. Utána a  Szellemek útja két oldalán sorakozó különös szobrai kápráztatnak el bennünket és vezetnek a legnagyobb feltárt császári síremlékhez, a Ming Sírokhoz.  A napi programot a Madárfészek (Nemzeti Olimpiai Stadion) épületénél fotózással zárjuk. Éjszaka Pekingben.

 

4. nap  Peking – Ürümcsi (R)

Délelőtt a csodálatos Nyári Palotát látogatjuk meg. A császári család számára épült hatalmas palota- és park együttes a legkiemelkedőbb példája az ősi kínai építészetnek és kertépítésnek. A hely varázsa a mai modern világ turistáit is elkápráztatja. Ebéd után transzfer a repülőtérre, onnan repülünk Ürümcsibe. A holnapi napon kezdődik az igazi Selyemút program. Éjszaka Ürümcsiben.

 

5. nap  Ürümcsi – Korla (R/E)

Reggeli után Korla felé indulunk és mintegy 6 órás autóút következik (kb.500 km) a fenséges Tianshan hegységen keresztül. Korlatól 8 km-re találjuk a 14 km hosszú, meredek Vaskapu szorost, a Tiemen Pass-t, amely 2000 évvel ezelőtt igen jelentős katonai tábor volt a selyemúton. Innen az ősi selyemút a Páva folyó kanyargó és keskeny völgyében halad tovább. Szállás Korla -ban.

 

6. nap Korla – Kuqa (R/E)

Reggeli a szállodában, majd utána kb. 3 órás utazást (280 km) követően érkezés Kuqa-ba, a Qiuci kultúra szülőföldjére. Itt találhatóak a Subashi templom romok, amelyek a buddhizmus virágzását tanusítják. 2014 óta a Világörökség része.  Éjszaka Kuqa-ban.

 

7. nap  Kuqa – Aksu (R/E)

Reggeli után a Kizil Ezer-Buddha barlangok meglátogatása következik, amelyek Baicheng tartományban találhatók, mintegy 50 km-re Kuqa-tól. A Mingwudage hegység meredek sziklafalainak mintegy három kilométeres szakaszán több száz barlang található, amelyekben nagyszámú festett fal és Buddha szobor ejti csodálatba a látogatót. Ez a fantasztikus lelet bizonyítja Hszinjiang virágzó gazdaságát, történelmét, kultúráját az élénk és széleskörű kommunikációt a külvilággal a III.-XIII. sz.közötti időszakban. További 4 órás (298 km) autózást követően Aksuba érkezünk. Éjszaka Aksuban.

 

8. nap  Aksu – Kashgar (R/E)

A reggeli elfogyasztása után mintegy 6 órás autózás után érjük el az 500 kilométer távolságban lévő Kashgart. Megérkezés után elszállásolás egy helyi hotelben, ahol három éjszakát fogunk eltölteni. Éjszaka Kashgarban.

 

9. nap  Kashgar – Karakurl – tó – Kashgar (R/E)

Reggeli után egy 3,5 órás autózást (200 kilométer) követően a fenséges Karakul tóhoz érkezünk amely 3,600 méter magasságban található a tengerszint felett. A Pamir hegység havas csúcsai övezik keletről, és a tó környékén termékeny legelők találhatóak, amelyek jelentős állattartást tesznek lehetővé, továbbá csalogató látványt is kínálnak az idelátogató utazók számára. Az itt lakó Tadzsik etnikum életét, a jurtákat, tevéiket, lovaikat is megismerhetik. Éjszaka Kashgarban.

 

10. nap  Kashgar (R/E)

A mai nap programja városnézés Kashgarban.  Először a híres Sunday Bazárt látogatjuk meg, ahol megismerhetik Hszinjiang igazi, mindennapi életét. A piacon különböző helyi termékek vásárolhatók, friss gyümölcsök, gyorsételek, fűszerek, színes ruhák, gyönyörű kézműves termékek, vagy éppenséggel élő állatok. A következő helyszín az Id Kah Mecset amely a város központjában található. Ez a legnagyobb mecset Kínában, 1142-ben építették, és a mai napig az iszlám élet központja Hszingjiang tartományban. A program végén az Abakh Koja síremlék következik, amely a helység XVII. századi vezetőinek hatalmas, ám nem hivalkodó nyughelye. A temető bejáratát tornyok őrzik, a sírok között tavacskák, kertek, mecsetek találhatóak hasonlóan mint a tipikus muszlim palotákban. Éjszaka Kashgarban.

 

11. nap  Kashgar – Kotan (R/E)

Reggeli után Kashgarból tovább utazunk Kotanba, amely dél-Hszinjiang egy másik jelentős városa. Az 520 km hosszú út mintegy hét órán keresztül vezet bennünket a Gobi sivatag kietlen tájai és oázisai között. Útközben megismerkedünk a Yingisar ujgur zsebkés készítőkkel, és Yarkant megye 500 éves Király Mauzóleumával. Yarkant megye az ősi buddhista királyság székhelye volt, ma legfőképpen ujgur település. Éjszaka Kotanban.

 

12. nap  Kotan – Minfeng (R/E)

Kotan jade termékeiről, a szőnyegiparáról és selyem gyártásáról híres. Ezért feltétlenül meg kell látogatni a selyemfalut, ahol a selyem mellett kézi papírgyártás is folyik valamint egy 100 éves diófával is büszkélkedik. Ezután továbbutazunk kb. 300 kilométert kelet felé, Minfeng tartomány területére. Útközben – Yutian  tartomány egyik bazárjánál megismerhetik a helyi kézművesipar termékeit. Ma éjjel jó sokat pihenjen mindenki, mert holnap kezdődik a selyemút legkalandosabb része. Éjszaka Minfengben.

 

13. nap  Minfeng – Korla (R/E)

Élményekkel teli utazásunk újabb szakasza a Takla Makán sivatag pusztaságán halad keresztül Minfengtől északra Korla városáig.  A hatalmas Tarim medence közepén lévő Takla Makan a legnagyobb kínai sivatag ahol állandóan változó homokdünék és nyárfa erdők is találhatóak. Ujgur nyelven a „takla makan” azt jelenti, ’be tudsz jutni, de sosem tudsz kijutni innen’ vagy más néven a Halál Tengerének is nevezik ezt a sivatagot, aminek félelmetes nevéhez számtalan legenda is fűződik. 

Mai utunk 780 km hosszú és megközelítőleg 9-10 órán keresztül fog tartani. Éjszaka Korlaban.

 

14. nap Korla – Turfán (R/E)

Korlaból Turfán városába utazunk amely a Keleti Tianshan hegységben található. Jegyzett történelme több, mint 400 éves és méltán lett a selyemút egyik fontos kulturális és kereskedelmi központja. A 380 km hosszú utat kb. 5 óra alatt tesszük meg. Két éjszakát fogunk itt eltölteni. Éjszaka Turfánban.

 

15. nap  Turfán (R/E)

Mai programunkat az ősi Jiaohe város romjainak meglátogatásával kezdjük, majd a Sugong Pagoda, a Bezeklik Ezer Buddha Barlang, valamint a Lángoló Hegyek lesz a program .  Jiaohe városa a  Cheshi Állam idejében, időszámításunk előtti 2. és időszámításunk utáni 5. században élte fénykorát, majd a 14. századig még létező település volt. A város romjai a mai napig hirdetik a régi dicsőséget. A Sugong Pagoda egy kb 200 éve épített mohamedán pagoda.  A Bizaklik Ezer Buddha Barlang a 6. században lett a sziklákba vájva a Mutu völgyében, később a 9-13. századokban hozzáépült a királyi templom is. Az ember és a természet okozta károk miatt csupán 83 barlang maradt meg igen ritka, Buddhát ábrázoló falfestményekkel. A Lángoló Hegyek  káprázatos látványa, a vörös szinte minden árnyalatában tündöklő sziklák felülmúlhatatlan látványt fognak nyújtani. Éjszaka Turfánban.

 

16. nap Turfán – Dunhuang (R/E)

Turfán történeti központjának megismerése kiegészül a Karez öntözőrendszer

meglátogatásával, amely egy hatalmas kiterjedésű föld alatti alagút rendszer Turfánban.  A Hszinjiang túra a mai nappal véget ér, így felszállunk a szuperexpresszre és elutazunk Dunhuangba. Éjszaka a vonaton hálókocsiban.

 

17. nap  Dunhuang (R/E)

A mai napon a méltán híres Mokao Barlangokat (Mogao Caves) keressük fel, amely a selyemút fénylő gyöngyszeme, a „keleti Louvre”. A Dunhuang múzeumban számtalan történelmi és kulturális tárgy látható, amelyeket az itteni ásatások során tártak fel.  Éjszaka Dunhuangban.

 

18. nap Dunhuang – Hszian (R/E)

Reggeli után meglátogatjuk a Echoing-Sand hegyeket, ami mindössze 5 km-re van Dunhuang városától. A sivatagi homok éneke vagy visszhangja fantasztikus élményt nyújt. Többek között hallgathatjuk ahogyan lesiklunk a dűnékről. Rövid tevegeléssel érjük el a csodás, kristálytiszta vizű Félhold tavat. A program után transzfer a Dunhuangi repülőtérre, ahonnan Hszianba repülünk. Érkezés után transzfer a szállodába. Éjszaka Hszianban.

 

19. nap  Hszian (R/E)

Reggeli után elutazunk a Terrakotta hadsereg múzeumához, ahol megismerkedünk a 2000 évvel ezelőtt készített életnagyságú szobrokkal. Katonák, lovak, tisztek és alattvalóik életnagyságú szobrait nézhetjük meg ezen a különleges helyen. Délután a Vad Lúd Pagoda meglátogatásával folytatjuk a programot, amely 1300 évvel ezelőtt a Tang dinasztia idején épült. Ezután az ősi városfal következik, ahonnan madártávlatból megnézzük a várost. Éjszaka Hszianban.

 

20. nap  Hszian – Shanghai (R/E)

Ha a terrrakotta hadsereg a legattraktívabb hely Hszianban, akkor a Shaannxi Tartományi Történeti Múzeum lehetne a második legfontosabb helyszín, ahol megérthetjük ennek a 2000 éves egykori fővárosnak történelmi és kulturális jelentőségét és hatalmas gazdaságát. A múzeum látogatás után egy helyi család konyháját ismerhetjük meg, ahol a la carte ebéd lesz. Ezzel az autentikus ebéddel a selyemutat itt Hsziannál ezennel befejezzük. Innen transzfer a repülőtérre, és tovább utazunk Shanghaiba. Érkezés után transzfer a szállodába. Éjszaka Shanghaiban. 

 

21. nap  Shanghai (R/E)

Reggeli után először a Shanghai múzeumot nézzük meg, ahol rengeteg tárgyi emlék tanúskodik a hatalmas kínai kultúráról és történelmi múltjáról. A következő helyszín pedig a gyönyörű Yuyuan Garden, a maga 400 éves fényűző magán palotájával és kertjével lélegzetelállító látványt nyújt.

A la carte ebéd egy közkedvelt helyi étteremben.

Ebéd után részt vehetnek egy látványos sétahajózáson a Huangpu folyón, ami Shanghai jelképe is egyben. Megfigyelhetik a folyó mindkét partján a város hatalmas fejlődését, a modern felhőkarcolókat, hidakat, amelyek összekötik a nyugati és a keleti városrészt. A hajózás a Bundnál ér véget, amely Shanghai legszebb folyóparti sétánya. Sétálják be ezt a rendkívül érdekes és nyüzsgő városrészt, és ismerkedjenek meg néhány régi utcával is. Éjszaka Shanghaiban.

 

22. nap  Sanghai – elutazás (R)

Reggeli után szabadidő majd transzfer a repülőtérre. Hazautazás Budapestre menetrend szerint.

 

 

***Program vége***

 

 

Részvételi díj: később 

Pontos árakról kérjük érdeklődjön irodánk munkatársainál vagy kérjen ajánlatot emailben: info@chib.hu

 

 

 

A csomagár tartalmazza:

-       szállás 2 ágyas standard szobákban (4*-os szállodákban )

-       belföldi repülőjegyek

-       szuperexpressz vonatjegy

-       transzferek

-       reggeli és ebéd az útleírás szerint)

-       magyar nyelvű idegenvezető

-       privát autóbuszos szállítás

-       kínai vízum díja

-       belépők a leírásban szereplő helyekre és programokra

 

 

Külön fizetendő:

-      nemzetközi repülőjegyek (Budapest – Peking ___ Shanghai – Budapest között)

-       hajókirándulás költsége a Huangpu folyón  (Shanghai)

-       baleset-, betegség- és poggyász biztosítás

-       útlemondási biztosítás

-       borravalók

-       egyéb kiadások, ami nem szerepel az útleírásban 

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!